Arini cuti... tetiber perut ni teringin nak makan bubur... sekali-sekala makan bubur instead of nasi pun, ok gak per :D
Pastu, terpikir plak "nak makan bubur dengan aper yerk?"... Ting!!! Sambal cili api tempe dengan gesek pari ('gesek' = ikan masin dalam bahasa jowo... hehe)... Huhu, giler dah lamer x makan lauk ni... buat pedas2... Wow!!! memang meleleh la.... aish....
BAHAN-BAHAN
- 1 bungkus tempe (dipotong nipis-nipis)
- 1 keping ikan masin pari (dipotong sederhana)
- 1 keping asam keping
- Sedikit sos tiram
- Garam
- Gula
- Sedikit air
- Bahan-bahan untuk dikisar:
- 15 batang cili api (bolehla dikurangkan kalau takut pedas sgt... hehe :D)
- 1 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit belacan
- Sedikit ikan bilis
CARA MEMASAK
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi. Gaul sehingga lada masak
- Masukkan 1 sudu gula pasir dan teruskan menumis
- Masukkan sedikit sos tiram, asam keping, tempe dan ikan masin pari dan terukan menumis.
- Masukkan garam dan bolehlah cuba merasa
- Masukkan sedikit air dan biarkan sehingga air agak sedikit kering dan ikan masin pari tadi masak.
- OK, bolehla merasa sekali lagi dan sedia untuk dihidang :)
SIAP!!! Senang Je!!!
No comments:
Post a Comment