Hehe...
Me & my hubby ada funny memories regarding this recipe... Takperla... let it be our secret... ssshhhh.. :D
This is one of my family's fav recipe... kalau makan lauk ni dengan sup kubis + telur...PERFECTO!!!
BTW, happy trying!!!!
BAHAN-BAHAN
- Ayam yang telah digoreng
- Bahan-bahan yang perlu dikisar (Bahan A)
- 10 ulas lada merah (lada besar)
- 1 Biji bawang merah
- 3 Ulas bawang putih
- 1 Biji bawang besar (dilayang kasar)
- 2 keping asam gelugor
- Sos tiram
- Garam
- Gula
- Sedikit air
CARA MEMASAK
- Kisarkan bahan-bahan di atas (Bahan A)
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali
- Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi dan tumiskan ia sehingga masak dan naik bau
- Masukkan sedikit gula & garam
- Masukkan sedikit sos tiram (~ 1 sudu besar) dan teruskan menumis
- Masukkan 2 keping asam gelugor tadi
- Masukkan sedikit air untuk sedikit kuah dan gaul sehingga mendidih (lebih sedap jika kuahnya sedikit kering)
- Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan bawang besar yang telah dilayang kasar
- Biarkan lama sedikit supaya kuah tadi menyerap ke dalam ayam
- Mulalah merasa (dan tambah la garam @ gula jika ada yang kurang)
- Jika semuanya dah OK... lauk bolehla dipindahkan ke dalam pinggan
SIAP!!!!
No comments:
Post a Comment