Friday, February 5, 2010

RESIPI #1: Telur Goreng Masak Sos

Hi all,

Tetiber teringat pasal resipi ni… resipi zaman2 bujang my dad (dia lah yang ajar me & my siblings about this recipe… tapi resipi ni jer la yang dier tau… hehheh)

Resipi ni senang jer nak buat. Maklumla, resipi bujang2… Even my hubby loved it (& skrang dia tengah learning to cook this meal… since dier pun ‘bujang’ nun jauh kat Bintulu tuh)

BTW, happy trying!!!!

BAHAN-BAHAN

  • 2 Biji telur ayam (digoreng menjadi telur mata kerbau..or etc)
  • 1 Biji bawang merah (dipotong halus)
  • 2 Ulas bawang putih (dipotong halus)
  • 1 Sudu besar cili boh & giling
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit sos tomato
  • Garam
  • Gula

CARA MEMASAK

  1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali
  2. Masukkan bawang merah + bawang putih yang sudah dipotong2 halus. Goreng sampai warna kekuning-kuningan & naik bau
  3. Masukkan 1 sudu cili boh (kalau suka pedas, bley tambah lagi). Tumis sehingga lada masak (warna lada bertukar ke merah gelap)
  4. Masukkan sedikit gula (membantu masakkan lada tuh… pesan mak aku… hehe)
  5. Tambahkan sedikit air (Kalau nak kuah yang pekat… tambah air sedikit jer)
  6. Masukkan sos cili & sos tomato secukup rasa (Lebih kurang 2-3 sudu la kot) dan gaul sebati sehingga kuah tu mendidih
  7. Masukkan sedikit garam
  8. Masukkan telur mata kerbau yang dah digoreng tadi dan teruskan kacau. Biarkan lama sedikit supaya kuah dapat menyerap ke dalam telur
  9. Mulalah merasa & tambah garam gula kalau ada yang kurang
  10. Kalau dah sedap… masukkan la dalam pinggan lauk… END

SIAP!!!!

No comments: