Sunday, July 11, 2010

RESIPI #2: Ikan Goreng Masak Kicap Berempah

Hi all,

Resipi ni mengingatkan aku pada mak mertua ku... Lauk pertama yang aku masak kat rumah mak mertua... Neves gak time tuh (Takut2 die tak berkenan)... Alhamdulillah, dia terima... Siap tanya aku resipi lagi... Sebab dia nak goreng ikan lagi untuk tambah dalam kuah kicap yang kehabisan ikan tuh... heheh...

Aper2 hal pun... korang try la lauk ni... Komen???? Up to you guys... I'm just sharing here...

Happy trying!!!

BAHAN - BAHAN

  • 2 ekor ikan kembung yang telah digoreng (ikan lain pun boleh...)
  • 1 Biji bawang merah (dilayang kasar)
  • 2 Ulas bawang putih (dilayang halus)
  • 1 Batang lada merah besar (dibelah dua untuk hiasan)
  • Sedikit serbuk rempah kurma @ sup
  • Sebatang kulit kayu manis
  • Sedikit bunga cengkih
  • Sedikit bunga lawang
  • 2 biji pegaga
  • Kicap manis
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit air

CARA MEMASAK

  1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & biji pegaga ke dalam kuali. Gaul hingga naik bau
  3. Masukkan serbuk rempah kurma @ sup yang telah digaulkan dengan air ke dalam kuali. Gaul sehingga rempah masak dan naik bau.
  4. Masukkan sedikit air (untuk kuah yang lebih banyak, boleh la masukkan lebih air)
  5. Masukkan kicap manis sesuka rasa dan gaul sebati. Tunggu sehingga mendidih.
  6. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi, lada merah, garam dan gula. Mulalah merasa...
  7. Biarkan lama sedikit supaya kuah kicap tadi menyerap ke dalam ikan.
  8. Apabila dah puas hati dengan rasanya... boleh la diangkat dan dimasuk

No comments: