Sunday, July 11, 2010

RESEPI #7: Popia Sayur Goreng


Hi all,
2 bulan lagi dah nak dekat Ramadhan... tetiba teringat resepi Popia nih... FYI, saya memang kurang sket ilmu dalam buat2 kuih ni... termasuklah popia sayur goreng ni...

However, Ramadhan 2 tahun lepas, ada try buat my own 1st popia sayur goreng... bagi la sket pada jiran sebelah... tak sangka dia kata "Sedapla.. beli kat mana? Ada lagi tak???" Ahaks... bangga nyer... :D

So, let's check out my popia... maner la tau kalau jiran2 anda nak merasa... hehhe

BAHAN-BAHAN A

  • 1 paket kulit popia kecil
  • 1 biji bawang merah (dicincang halus)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 2 batang lobak merah (dipotong kecil)
  • 2 genggam taugeh
  • 2 biji tauhu putih (digoreng dan dipotong kecil-kecil)
  • 1/2 kiub ayam
  • Sedikit garam
  • Sedikit gula
  • Tepung gandum @ putih telur (untuk melekatkan kulit popia)

BAHAN-BAHAN B

  • 10 batang Cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • Sedikit cuka makan
  • Garam
  • Gula


CARA-CARA MEMASAK

Inti popia

  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
  2. Masukkan sedikit air, lobak merah dan kiub ayam yang dihancurkan ke dalam kuali. Goreng sebentar sehingga lobak menjadi lembut
  3. Masukkan tauhu dan taugeh.
  4. Masukkan juga sedikit garam & gula secukup rasa. Gaul sebentar dan mulalah merasa.
  5. Gaul sehingga kuahnya agak kering dan bolehla diangkat untuk disejukkan sebelum dijadikan inti.
  6. Setelah agak sejuk sedikit, cedukkan lebih kurang satu sudu inti dan diletakkan di tengah-tengah popia.Bungkus popia dan gunakan tepung @ putih telur untuk melekatkannya dan supaya intinya tidak keluar ketika digoreng.
  7. Popia sudah sedia untuk digoreng :D

Sos

  1. Kisarkan cili merah dan bawang putih
  2. Panaskan periuk dan masak cili kisar yang telah dikisar tadi di atas api yang perlahan
  3. Masukkan sedikit gula & garam secukup rasa
  4. Tambahkan air untuk mencairkan sos dan cuka untuk menambah rasa masam.
  5. Mulalah merasa... ready to serve :)

No comments: