Sunday, July 11, 2010

RESEPI #8: Sambal Cili Api Tempe dengan Ikan Pari Masin

Arini cuti... tetiber perut ni teringin nak makan bubur... sekali-sekala makan bubur instead of nasi pun, ok gak per :D

Pastu, terpikir plak "nak makan bubur dengan aper yerk?"... Ting!!! Sambal cili api tempe dengan gesek pari ('gesek' = ikan masin dalam bahasa jowo... hehe)... Huhu, giler dah lamer x makan lauk ni... buat pedas2... Wow!!! memang meleleh la.... aish....

BAHAN-BAHAN

  • 1 bungkus tempe (dipotong nipis-nipis)
  • 1 keping ikan masin pari (dipotong sederhana)
  • 1 keping asam keping
  • Sedikit sos tiram
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit air
  • Bahan-bahan untuk dikisar:
    • 15 batang cili api (bolehla dikurangkan kalau takut pedas sgt... hehe :D)
    • 1 biji bawang merah
    • 2 ulas bawang putih
    • Sedikit belacan
    • Sedikit ikan bilis


CARA MEMASAK

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi. Gaul sehingga lada masak
  2. Masukkan 1 sudu gula pasir dan teruskan menumis
  3. Masukkan sedikit sos tiram, asam keping, tempe dan ikan masin pari dan terukan menumis.
  4. Masukkan garam dan bolehlah cuba merasa
  5. Masukkan sedikit air dan biarkan sehingga air agak sedikit kering dan ikan masin pari tadi masak.
  6. OK, bolehla merasa sekali lagi dan sedia untuk dihidang :)

SIAP!!! Senang Je!!!

No comments: