Sunday, July 11, 2010

RESIPI #5: Asam Pedas Ikan Pari

Hmm...

Currently I'm in the office... Tapi dok terbayang-bayangkan lauk asam pedas ikan pari... my fav dish... kalau jumpa ni, tapi x makan... mmg rugi...

Same goes with my siblings... bila balik kampung, nampak mak masak lauk ni, confirm perut yang kenyang boleh jadi '0' semula... Asam pedas punya pasal...

Oklah... enough with the talkings... Jom memasak!!!

BAHAN-BAHAN

  • Ikan pari yang telah dibersihkan dan dipotong
  • 2 helai daun kesum
  • 10 batang bendi
  • Bahan-bahan kisar:
    • 1 biji bawang besar
    • 3 ulas bawang putih
    • 10 batang lada kering (direbus & ditoskan)
    • Sedikit belacan
    • 1 ulas halia
  • Air asam jawa
  • Garam
  • Gula
  • Sedikit air

CARA MEMASAK

  1. Panaskan minyak
  2. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam kuali. Tumiskan bahan sehingga lada menjadi garing (bertukar warna ke merah gelap & pecah minyak.)
  3. Masukkan sedikit gula dan tumis.
  4. Masukkan 2 helai daun kesum dan tumis sehingga naik bau
  5. Masukkan ikan pari dan air asam jawa
  6. Tambahkan air lagi untuk kuah
  7. Masukkan garam dan teruskan menumis sehingga mendidih
  8. Akhir sekali, masukkan bendi dan biar sebentar sehingga bendi itu masak
  9. Mulalah merasa... kalau OK, boleh la dihidang :)

No comments: